Kraschad 80-tals Bianchi, vad göra?

Frågor och tips om mek med din cykel.
Post Reply
superjens
Posts: 10
Joined: 12 Jun 2012 17:28

Kraschad 80-tals Bianchi, vad göra?

Post by superjens » 30 Jul 2018 17:36

Hej!

Jag har en äldre Bianchi Rekord 848 med originalkomponenter på, där någon/några ekrar gick av en dag och låste framhjulet ==> voltade och gaffeln böjde sig.

1. Hjulen, bäst att skaffa något nytt och säkert, eller bara lämna in för en genomgång, ekerbyte och spänning?

2. Något tips på ställe i Stockholm som har koll på läget? (hade gärna sökt men sökfunktionen här är riktigt knepig)

3. Om någon sitter inne på hjul och en retrogaffel så hojta gärna till.

Tack!

User avatar
ravelax
Posts: 3977
Joined: 14 Aug 2011 20:18
Location: Uppsala

Re: Kraschad 80-tals Bianchi, vad göra?

Post by ravelax » 01 Aug 2018 21:18

Det går säkert att hitta en lämplig ersättningsgaffel, men se till att axle-to-crown-mått och rake stämmer bra med originalgaffeln, annars kan köregenskaperna ändras/sabbas. Beroende på hur mycket gaffeln böjts kan det kanske gå att rädda den, jag lyckades rikta framgaffeln på en av mina hojar efter en krasch där den slagit sig några mm i sidled. Är det en ordentlig böj blir det nog svårt att rädda men det skadar ju inte att prova om du har tillgång till ett stadigt skruvstycke, går gaffeln inte att rädda kan du ju ändå inte förstöra den genom att försöka liksom.

Se också till att kolla noga att inte själva ramen tagit skada/böjts vid kraschen, det kan hända och är svårare att åtgärda. Är hjulen hyffsat raka går de säkert att rikta men risken är ju att framhjulet fått en oriktbar böj av kraschen, kolla med en kunnig mek om du är osäker själv.

Vad gäller ställen vet jag inte riktigt, när jag fick en gaffel kvaddad rekommenderades jag att kolla med Tellus Cykel i Kransen, detta var dock sex år sen och det är oklart ifall den lite ålderstigne herren som kollade på min gaffel då fortfarande jobbar. Annars kan jag tänka mig att någon av de seriösa specialistbutikerna kan tänkas kunna komma med bra råd. Undvik för allt i världen Cykelringen (det gäller iofs generellt, de verkar knappt veta något om cyklar ens på en elementär nivå, i både min och andras erfarenhet).

superjens
Posts: 10
Joined: 12 Jun 2012 17:28

Re: Kraschad 80-tals Bianchi, vad göra?

Post by superjens » 19 Aug 2018 10:48

Tack för svaret!

Nu har jag äntligen tagit tag i det här igen, skruvat av gaffeln och mätt lite. Tänkte kolla om någon har en liknande gaffel. Hjulen ser ut att kunna räddas!

User avatar
ravelax
Posts: 3977
Joined: 14 Aug 2011 20:18
Location: Uppsala

Re: Kraschad 80-tals Bianchi, vad göra?

Post by ravelax » 20 Aug 2018 12:37

Kom på att jag glömde nämna styrrörslängden ovan! Tråkigt om man skaffar en bra gaffel med styrrör som är för kort och därmed inte går att montera i ramen. Hellre då en gaffel med lite längre styrrör än nuvarande. Några mm extra kan lösas med några brickor, är gaffeln mycket för lång måste den dock kapas och gängas om. För några år sen fanns en kille på forumet som gjorde ett sånt jobb åt mig, men han har i princip inte varit aktiv här sen dess, oklart om man kan få tag på honom och ifall han har kvar verktygen...

Hur det än går, lycka till!

Post Reply