Page 1 of 1

Råd till en rookie

Posted: 21 Oct 2016 21:17
by xshzu
Hej!
Jag har köpt en ny ram som jag tänt sätta ihop med de delar jag har sedan tidigare. Jag fattar hur man sätter ihop den, inga konstigheter men hur viktigt är det att ha rätt verktyg, t.ex. momentnyckel för att dra fast vevpartiet (Omnium), och kan man dra fast vevlagret för hand allt man pallar, eller behöver man ett sånt specialverktyg?

Överväger att lämna in allt till en butik isåfall, så slipper man lägga en tusing på verktyg..

Hur hade ni gjort? Egentligen ska man väl ha momentnyckel till allt men det har ju gått bra hittills så det borde vara lugnt? :D

Re: Råd till en rookie

Posted: 21 Oct 2016 21:37
by NKDMS
Har aldrig använt momentnyckel och det har funkat bra iaf, har du tillgång till en är det nog klokt att använda den.
Däremot skulle jag inte rekommendera att montera vevlager utan korrekta verktyg, det kan gå fel och då blir det tråkigt..
Skulle nog lämna in prylarna hos din LBS.

Posted: 22 Oct 2016 08:40
by russ_meyer
En del specialverktyg är rimligt att köpa, typ vevlagerverktyg. Kostar inte tusen spänn, snarare hundra. Momentnyckel har jag aldrig använt. Om jag hade en massa dyra kolfiberprylar skulle jag kanske fundera på det. Frågade Mathias Karlsson som är ex-proffs och nu har cykelaffär i gbg om momentnyckel, han sa att han i stort sett aldrig använder det heller.

Re: Råd till en rookie

Posted: 22 Oct 2016 12:33
by xshzu
Okej bojs, tack för tipsen! Jag tror ändå jag låter lokala verkstan fixa det, eftersom det blir för bökigt att kapa styrröret själv.

Det blir Bromma skidsport eftersom det är närmast, dom har ju cykelverkstad också. Dock är jag lite osäker ifall dom har rätt prylar för att dra åt t.ex. vevlagret, men det får jag väl dubbelkolla först.

Posted: 22 Oct 2016 16:21
by russ_meyer
Det har de helt säkert, men slå dem en signal.

Re: Råd till en rookie

Posted: 22 Oct 2016 19:36
by grangeyard
Omnium har GXP, samma verktyg som Shimano Hollowtech 2. Mycket vanligt förekommande.

Re: Råd till en rookie

Posted: 22 Oct 2016 19:57
by xshzu
grangeyard wrote:Omnium har GXP, samma verktyg som Shimano Hollowtech 2. Mycket vanligt förekommande.
Låter lovande, tack!

Re: Råd till en rookie

Posted: 24 Oct 2016 21:13
by Muffat Stål
Om du tror att du kommer meka lite mer med dina hojar, vilket är mycket troligt, tycker jag du ska skaffa de viktigaste grejerna och göra det själv. Man lär sig väldigt mycket på vägen. Jag har själv köpt på mig en hel del under åren, allt från fancy campa-verktyg som är nödvändiga om man grejar med gamla prylar, till nya men enkla och billiga styrlagerpressar och brosch-verktyg... Nu klara jag det mesta!

Kapa styrrör är typ det enklaste av hemmamek, btw!

Råd till en rookie

Posted: 24 Oct 2016 22:39
by Zombiekrig
Och det är roligt som fan!


Skickat från min iPhone med Tapatalk

Re: Råd till en rookie

Posted: 25 Oct 2016 09:00
by måns
xshzu wrote:Okej bojs, tack för tipsen! Jag tror ändå jag låter lokala verkstan fixa det, eftersom det blir för bökigt att kapa styrröret själv.

Det blir Bromma skidsport eftersom det är närmast, dom har ju cykelverkstad också. Dock är jag lite osäker ifall dom har rätt prylar för att dra åt t.ex. vevlagret, men det får jag väl dubbelkolla först.
Bromma Skidsport vid Abrahamsberg/Riksby? Dom skulle jag inte ta i med tång. de pajade en snowboard som jag behövde ha slipad och vallad, lämnade in den i nyskick och när jag fick tillbaka den såg den ut som om den varit med om sju svåra år. Sjukt otrevlig personal.

Rakt över vägen finns en liten LBS i en källare, Bromma cykelservice(ej Roslings) som varit mycket mer hjälpsamma när jag varit i kontakt med dem tidigare, jag skulle kolla där!

//M

Re: Råd till en rookie

Posted: 03 Feb 2017 09:55
by CykelMongo
Säger samma som måns om bromma skidsport. Lämnade in ett par nya skidor för montering av bindning, dumnötterna monterade ena bindningen typ 4 cm längre bak än den andra så fick komma tillbaka och lämna in igen. Skidan gick sen av rakt över de gamla borrhålen men de vägrade ersätta mig, var dessutom duktigt otrevliga.
Den lilla cykelmeken över gata är däremot the shit, superbra kille som driver den!