Page 1 of 1

Paris

Posted: 31 Jul 2008 08:53
by Bubblan
Jag besökte Paris mellan den 6:e och 11:e juni (-08.), här är lite saker som jag pysslade med.

Allmänt jidder:
- - - - - - - - - - - -
I Latinkvarteren (bodde där) så besökte jag Pantheon (som är en byggnad där bl a Voltaire och Marie Curie är begravda och massa andra kända lirare jag inte minns namnet på), Luxembourg trädgården var en skön park att hänga i. Från Luxembourg trädgården kan man promenera nord väst bort mot 5e och 6e arr där Saint Germain ligger. Där fanns det ett gäng bra restauranger, vissa roliga butiker och bra barer att gå på. Man kan även ta metro nr4 eller 10 och gå av i Saint Germain eller Odeon. Vid Odeon så hittade jag en del bra typsika franska ställen att äta/dricka öl/vin eller gå ut på om man går ner på Rue Mazarine. I 6e så hittade jag även Bon Marche, som är Frankrikes äldsta varuhus, det var iofs inte så jävla spännande, lite som NK fast 5 gånger större.

Marknaden i Clignancourt (öppet lör, sön mån), var brutalt bra, det kan iofs bero på att jag är Converse-bög. Hur som helst så tror jag att det är Europas största marknad och där kunde man fan hitta allt från billiga converse och andra sneakers till second hand kläder och möbler. Jag tror man kan hitta ALLT där. Ta metro nr 4 lila linje till slutstation Clignancourt, du kommer se vart marknaden börjar, de första vita tälten är bara en liten del så gå igenom det området och under bron över till andra sidan så hittar du den riktiga marknaden.

Marais: Gay- och judekvarter samlat på samma ställe, här fanns en del bra second hand shopping och andra roliga butiker. Här finns även en del bra barer och restauranger. Åk till St Paul, (gul linje 1) gå över Rue Rivoli och gå längs Rue de Temple och sen vänster in på Rue des Rosieres.

Rue Saint Honore: Ligger parallellt med Champs elysee. Gå av Musee de louvre Palais royale (gul linje 1) och gå hela gatan upp. Går man hela vägen upp mot Charles de Gualle Etoile så kommer man gå förbi Sarkozys bostad, om man nu blir kåt av det.

Även området kring Etienne Marcel (lila linje 4) hade hyfsat bra shopping.

Bastille blev också ett favoritområde (gul linje 1). Hela området upp mot Voltaire, Rue de Charonne och Rue de la Roquette tror jag huvudgatorna upp dit heter. Bra ställen att äta, bra pubar/barer och bra shopping samt inte så turistigt.

Annat pyssel, typ bärs och musik:
- - - - - - - - - - - -
La fleche d’or. Indie-pop/rock klubb med 3 livespelningar varje kväll utom söndag. Mellan 8-12 och efter det bar dj. Billig öl ch bra drinkar. Det är ett gammalt vagnsstall som de gjort om vilket verkligen gör att det är ett coolt ställe att besöka. Blå linje 2 station Alexandre Dumas, gå upp Rue de Bagnolet så ligger det längre upp på nr 102, tar kanske 10 min att knalla från metron.

Le Baron, alternativ nattklubb, bra musik och kul att se "trendiga" Parisare. Ligger nära George 5 (lyxhotellet) på 6 Avenue Marceau. Tvärgata till Champs Elysse nästan uppe vid Etoile.

Montmarte, hela området från Moulin Rouge upp mot Sacre Coeur var kul att se, trots att det kryllade av turistas.

Trocadero, bra utsikt över Paris och Eiffeltornet. Nästan lika bra som vid Sacre Coeur. Vid museet finns en bra lunchrestaurang men rätt dyr, tyvärr. Även kul att se alla yngre killar som cyklar, skejtar och breakdansar i trapporna där.

LaFayette och Printemps, de största varuhusen var iofs lika upphetsande som Åhlens City, men på taket på Printemps möbelhus fanns det en bar högst upp med dj, grym utsikt, bra skit helt enkelt. Öppet hela dagen och till midnatt.

Cykelrelaterat:
- - - - - - - - - - - -
Cyclope, 102 Rue de la Folie Mericourt, grym fixie-butik, jävligt trevliga dom som jobbar där och det hängde en massa cyklister där varje gång jag var där. Lite knepigt att hitta dit, du måste ta dig in genom en grind (trycka på den enda knappen som finns så öppnas den) på gatan och gå upp i en liten gränd, sen är det ner i en källare som gäller. Dom har ramar från typ €200 och uppåt och en hel del tillbehör liggandes. Går du dit så säg hej från "snubben med titanramen från Sverige". Har du tur, vilket jag hade en av gångerna jag var där, så är det casting i byggnaden bredvid och så kryllar det av riktigt stiliga modelltöser som man kan vila ögonen på. Hittar du inte dit så kan du gå till butiken "Kulte" som ligger på 76 Rue Ville du Temple. En liten streetbutik där dom hjälpa dig på traven att hitta dit.

Bicloune, 93 Boulevard Beaumarchais (10 min från Cyclope), lite som Gamla Stans cykel med en en massa pärlor hängandes på väggarna. Såg en av de finaste cyklarna jag någonsin sett när jag var där, en röd trackcykel som hängde precis ovanför entrén. Tyvärr var jag där bara några timmar innan planet hem skulle gå, så jag hade inte de 800 euro som krävdes för att få med sig den hem. Tänkte du besöka den butiken så ska jag ta mig en riktigt funderare på att skicka med dig 800 euro...

Jag skulle vilja rekommendera alla som ska till Paris att ta med sig sin cykel. Fixie-scenen i Paris växer så det knakar och dom kör en tur eller två varje vecka samt även lite polo varje söndag. Jag flög från Arlanda med Norwegian och det var bara vrida styret och stoppa in cykeln i en barnvagnspåse som man fick på flygplatsen, sen var det klart. Gillar man att cykla bland bilar, bussar och en massa mopeder så rekommenderar jag det varmt. Jag trivdes som fisken...

Japp, det var det. Något finner ni förhoppningsvis av nytta. Och du, ta med dig ett gäng crêpes (tonfisk, skinka, ost) hem åt mig, tack.