Att välja bort hjälmen

Välkommen till FIXEDGEAR.SE!
User avatar
Bratt
Posts: 2955
Joined: 25 Feb 2009 11:20
Location: Stockholm

Att välja bort hjälmen

Post by Bratt » 22 May 2014 06:11

Jag har en rätt svår relation till min hjälm. Den har ju räddat livet på mig för några år sedan men samtidigt så måste jag säga att jag älskar friheten i att cykla utan hjälm.

Fick en rätt intressant artikel skickad till mig från en kompis. En lång, och väl förd, argumentation om varför vi bör lägga hjälmen på hyllan.

http://www.howiechong.com/journal/2014/2/bike-helmets

Han tar upp många intressanta argument tycker jag. Kanske borde alla bilister bära hjälm! Jag tror dock att många här, även jag, bör behålla hjälmen då vi ser rödljus mer som en rekommendation än lag en 40cm lucka mellan bilarna som en snabbare väg framåt. Sen att många av oss väljer att skippa bromsarna gör att vi kanske borde ha något extra skydd. (Även om jag slagit om kull och krockat fler gånger med broms på cykeln)

För tre år sedan körde en passerande bil sin backspegel in i mitt styre i 50km/h och jag flög som en vante över gatan. Min hjälm var intryckt 1cm framme vid pannan så jag tvivlar inte på att den räddade mitt liv där. Men kanske kunde olyckan undvikits helt om jag skitit i hjälmen den dagen och bilisten hade lämnat mig bara 8,5cm mer utrymme.

Fixen
Posts: 2837
Joined: 21 Aug 2009 09:08

Re: Att välja bort hjälmen

Post by Fixen » 22 May 2014 07:19

Finally, wearing a helmet may create a false sense of security and induce risk-taking that cyclists without head protection might not make. Those wearing helmets may take risks that they wouldn't otherwise take without head protection.
Yes.

Så var medveten i trafiken och sitt inte och dagdröm på din hoj (såvida den inte står parkerad och du lutar mot den). Du framför ett fordon. Fokus framåt och åt sidorna gäller. Detta gäller i synnerhet alla kamikazepiloter på Ecorides.

User avatar
herr_brun
Posts: 899
Joined: 03 Jul 2013 18:47
Location: Götebronk

Re: Att välja bort hjälmen

Post by herr_brun » 22 May 2014 07:47

lite konstig logik men jag kan förstå poängen. Jag skulle nog vända på det lite och dra paraleller till skateboardåkning, om det är ett trick man ska göra och så tvekar man innan för att man känner sig osäker eller blir lite rädd innan så kommer man i 9 fall av 10 ramla och slå sig. Hjälmen kanske gör att man känner sig lite extra säker så att man kan lägga sig lite extra i kurvan eller liknande så då man kan känna sig lite mer säker och detta gör så man inte kraschar.

Det är mycket man inte kan påverka själv som du säger som blev påkörd, därför tror jag nyttan av hjälmen är större för oförutsedda händelser än den våghalsigheten man hindrar genom att lägga hjälmen på hyllan, min kompis blev påkörd av en liten ful golfbil mitt i stan(gick bra) för ett tag sedan också och han är inte den våghalsiga typen på cykel, bilen såg honom helt enkelt inte och bara körde på rätt ut över cykelbanan.

rich
Posts: 531
Joined: 10 Mar 2011 15:01
Location: Göteborg

Re: Att välja bort hjälmen

Post by rich » 22 May 2014 07:58

Kul artikel Bratt, har ochså ett mycket kluvet förhållande till hjälm. Sista veckorna har den faktist suttit på skallen ganska ofta. Under Maj-september känns det som kollisionsrisken är typ 500% högre, då cykelbanan och vägarna är full av idioter som varken vet hur man cyklar eller går, eller kör bil. Turister på hyrcyklar och stressade människor som måste smsa eller prata i mobil när de går /cyklar kör bil. Ska man cykla fortare än 25-30km/tim kör jag hellre mitt i vägbanan, då ser ju bilisterna en oftast i alla fall. Risken att köra över en förvirrad turist minskar oxå drastiskt. På vintern har jag hellre en tjock mössa och hoody på huvet än hjälm ,även om det är halt.

patrik
Posts: 635
Joined: 06 Jun 2008 20:35
Location: Göteborg

Att välja bort hjälmen

Post by patrik » 22 May 2014 08:47

Jag har aldrig använt hjälm innan jag fick barn. Och jag hatar hjälm. Men nu har jag lovat hemma att ha det.

I fredags efter Half marathon crash race cyklade jag hem efter två, tre öl vid halv ett. Nedför Karl Johansgatan i hängmattan cyklade jag om en man på cykel. Precis efter omcyklingen hör jag hur han smäller bakom mig. Bromsar, vänder mig om och ser honom avsvimmad och blödandes. Två jack i huvudet vittnar om ett hårt slag mot huvudet. Han blöder en deciliter eller två i maklig takt. När han vaknar upp efter några minuter minns han vad han heter, men inget mer. Temporärt antagligen, men det visar att han fått en kraftig hjärnskakning. Ambulansen kommer och tar över mitt sjukvårdande och jag försöker tvätta av mig allt blod.

Med hjälm hade han klarat sig fint. Han kanske blir hyfsat återställd men sannolikt med men för resten av livet. Om inte annat så psykiska men.


Så, min lösning är att både bära hjälm och minska sina risktagningar. Själv så cyklar jag likadant med eller utan hjälm. Jag cyklar bromslöst och gillar att göra det fort - nåt jävla skydd kan jag ju kosta på mig.

ana
Posts: 581
Joined: 26 Apr 2010 17:14

Re: Att välja bort hjälmen

Post by ana » 22 May 2014 08:57

Typ samma argument fast i TEDtalk formatJag gillar min hjälm dock, skulle vara så ironiskt om jag kraschade och skadade mig pga att jag aktivt valt bort hjälmen så det vill jag inte bjuda på. :D

abacaxi
Posts: 5638
Joined: 19 Jul 2011 09:28
Location: Falun

Post by abacaxi » 22 May 2014 09:01

Hjälmen hade stoppat blodet men säkert inte hjärnskakningen om man googlar och pubmeddar lite. Jag använder hjälm när jag cyklar fort, aldrig annars. Och jag blir direkt lite försiktigare utan, det håller jag med om.
K: sadelstolpe silver utan setback 27,2
K: sadelstolpklämma silver 31,8
K: bangaffel 1", muffat stål eller kolfiber
http://velospace.org/user/71128

User avatar
Motorcity
Posts: 405
Joined: 03 Jul 2012 22:23
Location: GBG

Re: Att välja bort hjälmen

Post by Motorcity » 22 May 2014 09:02

Har inte läst hela artikeln nu men är en person som alltid kör med hjälm själv och har skrotat ganska många gånger och då varit tacksam för hjälmen. Orsaker kan ju bero på allt mellan himmel och jord, en gång sprack min framaxel vilket gjorde att jag ramlade i gatan, en annan gång gick kedjan sönder när jag tog i som mest och stod upp, det kunde gått åt helvete. Det är sånt man aldrig vet. Min tjej slog sönder sitt ansikte helt nu för några månader sen när hon fastnade med skon i en pedalkorg stillastående och ramlade i gatan. Varför inte använda ett hjälpmedel som skyddar en av de få sakerna på kroppen som inte går att fixa till om det går sönder? En gåta för mig! Det är ju helt omöjligt att kalkylera alla orsaker som kan göra att man får smaka asfalt ändå?

ana
Posts: 581
Joined: 26 Apr 2010 17:14

Re: Att välja bort hjälmen

Post by ana » 22 May 2014 09:03

Och en klassisk Seinfeld ang. hjälm


Sönke
Posts: 1330
Joined: 07 Nov 2007 20:19

Re: Att välja bort hjälmen

Post by Sönke » 22 May 2014 09:05

Många bra poänger. När det kommer till risktagande i cyklingen så kör jag betydlig mer safe breakless än med broms. Hjälm är bara idiotiskt att jag inte använder det är otroligt hur stark fåfängan är. Hoppas bara att jag kommer slippa lida för detta.

User avatar
klasolsson
Posts: 3107
Joined: 09 Jul 2008 06:09
Location: Stockholm

Re: Att välja bort hjälmen

Post by klasolsson » 22 May 2014 09:17

Argumenten FÖR användande av hjälm kommer alltid vara fler och bättre än EMOT (enl mig).

Trillade i vintras under en morgontur, det gick inte alls fort utan en liten frostfläck på marken i en 90-sväng orsakade fallet. Inget som alls hade att göra med att jag "kände" mig mer safe eller var mer risktagande tack vare hjälmen på huvudet. Fanns inget att göra, det bara hände...cykeln försvann under mig. Höft, axel och hjälmen tog fallet.
Tackar fortfarande mig själv för att jag använder hjälmen varje gång jag hojar och just den dagen hade det gjort förbannat ont att skalla 0-gradig asfalt.

Mina 5 cent.

patrik
Posts: 635
Joined: 06 Jun 2008 20:35
Location: Göteborg

Att välja bort hjälmen

Post by patrik » 22 May 2014 09:37

Ananasen - Men jag gissar att stöten mot huvudet lindras av hjälmen? Den måste ju ta en del av smällen. På samma sätt som en bil är konstruerad med deformationszoner för att lindra krockvåldet inne i bilen. En del av rörelsen absorberas.

Dessutom i det här fallet är jag rätt säker på att han landade rätt på kanten av trottoaren. Och då borde det verkligen gälla.

Men, jag är varken pubmedninja eller läkare.

rich
Posts: 531
Joined: 10 Mar 2011 15:01
Location: Göteborg

Re: Att välja bort hjälmen

Post by rich » 22 May 2014 10:08

Klart stöten lindras rejält om hjälmen sitter som den ska. Tänkte om lite i höstas när jag fick smaka asfalt, ridandes på tung sport mc. Låg väl i 50km en mörk regnig kväll i stan och skulle sänka farten lite när hojen bokstavligt talat försvann under mig och huvudet piskades i backen. Hann inte reagera över huvud taget. Fattade först ingenting, bara reste mig och haltade mitt i gatan mot mc`n som låg 30m längre bort mitt i vägen. Några hade sett vurpan och såg chockade ut. Hamnade i ett märkbart lugn (endorfiner?) själv men huvudet var inte helt med. Visade sig att det låg en 1meter bred remsa av blöta löv mitt i vägen som jag inte sett alls. Hade nog hjärnskakning men kollade aldrig upp det. Ont i nacken i 3 veckor typ. Utan hjälm hade jag varit död.

User avatar
grangeyard
Posts: 1535
Joined: 04 May 2013 10:19
Location: Uppsala City yo

Re: Att välja bort hjälmen

Post by grangeyard » 22 May 2014 10:15

HJÄLM.

abacaxi
Posts: 5638
Joined: 19 Jul 2011 09:28
Location: Falun

Re: Att välja bort hjälmen

Post by abacaxi » 22 May 2014 10:35

patrik wrote:Ananasen - Men jag gissar att stöten mot huvudet lindras av hjälmen?
precis men det är vridningen som ger hjärnskakning och den kan till och med förvärras. detta är ett känt faktum framför allt hos de som tillverkar hjälmar då de kommer med nya mer eller mindre smarta idéer om hur man ska fixa detta hela tiden.
K: sadelstolpe silver utan setback 27,2
K: sadelstolpklämma silver 31,8
K: bangaffel 1", muffat stål eller kolfiber
http://velospace.org/user/71128

ekdahl
Posts: 137
Joined: 11 Aug 2012 00:00
Location: Oslo

Re: Att välja bort hjälmen

Post by ekdahl » 22 May 2014 11:31

gick i backen igår i runt 40kmh, cyklade min vanliga rutt till kneget.
kommer in till en rondell och en bil ser mig inte evt ignorerar mig før cyklisten har inget att gøra på vægen i norge. førsøker hoppa upp på trottoaren men dær ligger det fortfarande rullgrus.

nasty roadrash øver høgra sidan av kroppen och stora mærken på hjælmen, då var jag faktiskt glad att jag hade på mig den så att inte mitt redan sargade ansikte skulle bli værre:)

cykeln klarade sig oskadd!

abacaxi
Posts: 5638
Joined: 19 Jul 2011 09:28
Location: Falun

Re: Re: Att välja bort hjälmen

Post by abacaxi » 22 May 2014 11:40

ekdahl wrote:då var jag faktiskt glad att jag hade på mig den så att inte mitt redan sargade ansikte skulle bli værre:)
Eller hur. Även om man inte dör av sår eller ens skallfrakturer i allmänhet så är det ju trevligt om man kan undvika dem. ;)
K: sadelstolpe silver utan setback 27,2
K: sadelstolpklämma silver 31,8
K: bangaffel 1", muffat stål eller kolfiber
http://velospace.org/user/71128

User avatar
Viggen
Posts: 3188
Joined: 06 Oct 2009 09:26
Location: Jämtlands fjäll
Contact:

Re: Att välja bort hjälmen

Post by Viggen » 22 May 2014 11:46

Oavsett vad pubmed och vetenskap ger vid handen så tror jag den förvridna hjärnskakningen man får vid kollision/krasch med hjälm eventuellt skulle betyda DÖDEN/Förlamning och men för livet om du saknade just hjälm. I varje fall väldigt mycket mer spillt blod och svårare skador.

Att invagga sig själv i falsk trygghet för att man cyklar lugnare utan hjälm är bara mumbo-jumbo, du är aldrig i fullständig kontroll över din omgivning och dina medtrafikanter. Vem som helst kan vara en idiot i trafiken och idag kanske du har otur. Oavsett var och hur du cyklar är du alltid säkrare i en hjälm. Det är i min mening ytterst larvigt och på gränsen till pubertalt att resonera och säga att man är säkrare utan hjälm för att man själv cyklar "lugnare". Kroppen är ju inte byggd på något sätt för den dödsföraktade hastigheten man kan komma upp i på en cykel. Gränsen för skador på kroppen ligger ju vid att från stående på en stol trilla ner på golvet, det kan du "ta emot".
Allt högre/snabbare än det kommer generera skador av olika svårighetsgrad.
Rent psykiskt, evolutionärt och mentalt borde vi alltså vara livrädda för fart men det är vi ju inte.

När ni sett någon på nära håll trilla utan hjälm (eller med för den delen också) så kommer ni nog på andra tankar, annars kan jag be mig vän plocka fram bilderna på hans spruckna skalle och en riktigt rejäl blodpöl efter att han trillade när han track-standade på plan mark och bröt en pedalaxel totalt oförutsett. Han kan gärna kliva in här och själv få berätta, då på engelska som expat-amerikan, om hur det känns att vara hyffsat nära döden vid 0km/h och hur lång tid det tog att bli okej igen. Som tur är mår han idag bra och är återställd och cyklar ALDRIG utan hjälm. Jag har också klotat ett par gånger rätt rejält, spräckt glasögon och dragit i huvudet så att jag spytt efteråt, varje en av dom vurporna hade med enkelhet kunnat sätta mig i rullstol. Att då klara sig undan med en lättare hjärnskakning är ett litet pris.

Jag FÖRSÅR INTE vad det är för frihet folk pratar om när dom cyklar utan hjälm? Friheten att betydligt lättare fuck upp sitt liv duktigt rejält? Friheten att spräcka skallen vid 5km/h? Du är ju EXAKT lika fri i en hjälm som utan den, friheten du känner är ju enbart mental.
Fuck det så hårt, då tar jag hellre min "roterande hjärnskakning" i min hjälm än att hälla ut mitt huvud över asfalten.

ollek
Posts: 364
Joined: 19 Aug 2009 01:56
Location: GBG/STHLM
Contact:

Re: Att välja bort hjälmen

Post by ollek » 22 May 2014 11:53

Håller med Viggen till 100%.

User avatar
frank.h
Posts: 1288
Joined: 22 Aug 2010 20:34
Location: Stockholm

Re: Att välja bort hjälmen

Post by frank.h » 22 May 2014 12:09

Inget sparkonto - Ingen hjälm!! (Men undantag för klungcykling vid träning)
SONS OF SATAN - Fista Stockholm

Post Reply